Després de l’inici de la primavera àrab al 2011, Síria va seguir l’estel de Tunísia, Líbia i Egipte i els detractors del règim de Bashar al-Assad van sortir al carrer a protestar i reclamar més llibertat i democràcia.

L’exèrcit del règim va prendre represàlies amb els manifestants, matant a molts d’ells. Aviat les manifestacions es van convertir en una cruenta Guerra civil que dura més de 6 anys on més de 10 milions de ciutadans siris han hagut de marxar de les seves cases i refugiar-se en una altra part del país més segura o en un altre país.

A hores d’ara, la situació política a Síria no ha millorat gaire. Poc després que comencés la guerra, aquesta es va convertir en una guerra a varies bandes i molt internacionalitzada.

Les faccions que lluiten en aquesta guerra són:

República Àrab Siriana: Forces armades sirianes fidels al règim de al-Assad, amb el suport de Rússia, Iran i les milicies libaneses Hezbolá (radicals)

 

“Rebels” (oposició): Exèrcit Lliure sirià, Turquia, Israel, USA, membres de la coal·lició internacional (GB, França…). També formen part dels rebels alguns grups radicals islamistes vinculats al Front al-Nusra (filial siria d’ Al-Ka’ida).

 

Rojava: Kurdistan Siri, al 2013 declara la seva independència de Síria i lluita pel seu reconeixament com estat i en contra del terrorisme. Aconseguint alliberar de l’Estat Islàmic importants ciutats com Kobanê o Al-Hassaka. La revolució de rojava es en si una revolució que lluita per la identitat nacional, el feminisme i la democràcia. Rojava, tot i no ser un estat reconegut, és l’unic estat de la zona que reconeix els drets igualitaris entre homes i dones. La seva principal força són les Unitats de Defensa Masculines i Femenines ( YPG i YPJ) , aquest últim format unicament per dones. Els Kurds controlen el nord del país i tenen el suport del kurdistan irakí, el PKK (Partit dels treballadors del Kurdistan), USA, la coal·lició internacional i les SDF (Forces de defensa sirianes), formades tant per kurds com per àrabs, assiris, yazidis…

 

Estat Islàmic de Irak i Llevant: Radicals que instauren el terror per allà on passen.

isis flag.png

 

A tot això… qui són els bons i qui són els dolents? Aquesta no es la nostra feina, nosaltres simplement ajudarem a totes aquelles persones que fugen d’aquest conflicte, d’aquest horror.